Visual Studio Code (VS Code), Microsoft tarafından geliştirilen, açık kaynaklı ve hafif bir kod editörüdür. Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli yazılım geliştiriciler için mükemmel bir araçtır. Python, JavaScript, C++, HTML, CSS gibi birçok dili destekler ve zengin eklenti ekosistemi sayesinde özelleştirilebilir. Bu yazıda, Visual Studio Code'u nasıl indirip kurabileceğinizi adım adım anlatacağım.
Adım 1: Visual Studio Code İndirme Sayfasına Git
Visual Studio Code'u indirmek için öncelikle resmi web sitesine gitmemiz gerekiyor. Aşağıdaki adrese tıklayarak doğru indirme sayfasına ulaşabilirsiniz:

Resmi web sitesi üzerinden, işletim sisteminize uygun sürümü kolayca bulabilirsiniz.
Adım 2: İndirilecek Dosyayı Seçin
Visual Studio Code, Windows, macOS ve Linux işletim sistemleri için kullanılabilir. Web sitesine gittiğinizde, otomatik olarak işletim sisteminizi tespit eder ve uygun sürümü önerir.
Windows Kullanıcıları İçin:
"Download for Windows" butonuna tıklayın.
macOS Kullanıcıları İçin:
"Download for Mac" seçeneğine tıklayın.
Linux Kullanıcıları İçin:
İlgili dağıtım için uygun olan deb veya rpm dosyasını seçin.
Adım 3: İndirme İşlemi
Seçiminizi yaptıktan sonra, tarayıcınız indirilen dosyayı otomatik olarak başlatacaktır. Dosya boyutu genellikle 60-80 MB civarındadır, bu yüzden birkaç dakika sürebilir.
Adım 4: Kurulum
İndirme işlemi tamamlandığında, kurulum dosyasını açın. Adım adım ilerleyen bir kurulum sihirbazı sizi karşılayacaktır.
Windows İçin:
İndirilen .exe dosyasını çalıştırın.
Kurulum ekranında, kurulumun yapılacağı dizini seçin.
"Next" ve "Install" seçenekleri ile kurulumu başlatın.
Kurulum tamamlandığında, "Finish" tuşuna basın.
macOS İçin:
İndirilen .dmg dosyasını açın.
Visual Studio Code simgesini "Applications" klasörüne sürükleyin.
Adım 5: Visual Studio Code'u Başlatma
Kurulum tamamlandıktan sonra, programı başlatabilirsiniz.
Windows: Başlat menüsünden "Visual Studio Code" aratarak uygulamayı açabilirsiniz.
macOS: Launchpad veya Finder üzerinden "Visual Studio Code" uygulamasını açabilirsiniz.
Adım 6: Eklentiler ve Temalar ile Özelleştirme
Visual Studio Code, kullanıcılara sayısız eklenti ve tema sunar. İstediğiniz dilde daha iyi bir geliştirme deneyimi sağlamak için eklentileri yükleyebilirsiniz. Örneğin:
Python geliştirme için Python eklentisini,
Web geliştirme için Live Server eklentisini yükleyebilirsiniz.
Adım 7: Güncellemeleri Kontrol Etme
Visual Studio Code, otomatik olarak güncellemeleri indirip kuracaktır, ancak güncellemeleri manuel olarak kontrol etmek isterseniz:
Windows ve macOS için: "Help" menüsünden "Check for Updates" seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Linux için ise terminalde sudo apt update && sudo apt upgrade komutunu kullanabilirsiniz.